Lekker uitrusten op jouw goed gescheiden pmd

Word een Terugwinaar met pmd. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons noemen we pmd. Plastic verpakkingen, blik en drankenkartons zijn prima recyclebaar. Pmd bevat veel grondstoffen die we prima kunnen hergebruiken voor tal van nieuwe producten.

Drankenkartons zijn bijvoorbeeld grondstof voor toiletpapier. Blik is eindeloos te recyclen tot nieuw blik. En plastic verpakkingen worden verwerkt tot granulaat; korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien. Gescheiden inzamelen van pmd is dus zeker de moeite. Maar alleen goed gescheiden pmd is grondstof voor nieuwe producten. Een echte terugwinnaar gooit dus geen ander afval bij pmd. Heb jij vragen over de inzameling van pmd? Bekijk onze FAQ over pmd. 

Alleen verpakkingen

De Europese wet schrijft voor dat de producenten van verpakkingsmaterialen verantwoordelijk zijn voor inzameling, sortering en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval. Je betaalt daar bij de aanschaf van een product een kleine bijdrage voor. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed. Daarom mogen alleen verpakkingen bij het pmd.

Plastic verpakkingen

Voorbeelden van plastic verpakkingen zijn:

 • Plastic tasjes, tassen en broodzakken
 • Pasta- en rijstzakken
 • Verpakking van vleeswaren en kaas
 • Verpakkingen (zogeheten blisters) voor o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven
 • Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
 • Flessen voor frisdrank, water en zuivel

Metalen verpakkingen

Voorbeelden van verpakkingen van blik zijn:

 • Conservenblikken
 • Frisdrankblikjes
 • Aluminiumfolies

Drankenkartons

Voorbeelden van sap- en zuivelpakken zijn:

 • Frisdrankpakken
 • Vla- en yoghurtpakken

 Wat is geen Pmd-afval?

 • Verpakkingen met inhoud
 • Verpakkingen van producten met chemische inhoud zoals make-up, spuitbussen en kitkokers
 • Medisch thuisafval zoals infuus- en dialysezakken en injectiespuiten
 • Piepschuim zoals fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes en verpakkingsvulmateriaal
 • Andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen zoals tuinstoelen en speelgoed

Wat levert het op?

De inwoners van de ROVA-gemeenten hebben de inzameling van pmd vanaf het begin heel goed opgepakt. Sinds 2015 is in de ROVA-gemeenten meer dan 20 miljoen ton pmd opgehaald. Een enorme berg, zeker als je bedenkt dat plastic bijna niks weegt. De conclusie is dat we onszelf met recht Terugwinaars mogen noemen.

Doordat jij als inwoner van een ROVA-gemeente zo goed je pmd apart houdt, kunnen wij het laten sorteren en recyclen. Dat scheelt heel veel restafval, waardoor er minder waardevolle grondstoffen in de verbrandingsoven verdwijnen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt ook geld. Verbranden van afval kost geld, terwijl het recyclen van grondstoffen geld opbrengt. Tips voor goed scheiden van pmd

Leeg

Maak je verpakkingen zo leeg mogelijk voor je ze weggooit. Schoon hoeft niet, maar gewoon tot de laatste drup. Halfvolle verpakkingen zorgen er namelijk voor dat de verwerking in de soep loopt. De sorteerinstallatie kan zijn werk minder goed doen. Zo belandt waardevolle grondstof alsnog bij het restafval en wordt verbrand. En dat is echt zonde!

Los

Lekker los van elkaar is lekker recycleklaar! Zorg er dus voor dat je verpakkingen niet in elkaar stopt voor je ze weggooit. Als ingezamelde verpakkingen zo veel mogelijk van één materiaal zijn, dan zijn ze beter recyclebaar. Dus is je yoghurtbakje leeg? Dan mag het bij het plastic. Zit er een dekseltje op van aluminiumfolie of ander plastic? Gooi dit er dan los bij.

Plat

Vouw je drinkpakken plat voor je ze weggooit, dan raakt je afvalzak of -bak een stuk minder snel vol. Dop er weer op en klaar ben je. Zo blijft er meer ruimte over in je afvalbak of -zak. Door te vouwen haal je ook nog eens meer yoghurt of vla uit je pak, goed voor je portemonnee en tegen voedselverspilling!

Controle

Goed gescheiden pmd is de grondstof voor nieuwe producent. Als er vervuild pmd in de container zit, kan pmd niet als grondstof worden gebruikt. In plaats daarvan moet het worden verbrand als restafval. Daarom voeren Voorlopers van ROVA steekproefsgewijs controles uit. Hoe dat gaat? Dat zie je in onderstaande video.